Monique Copper

studeerde in Genève, Rotterdam en Utrecht, waar zij haar solistendiploma behaalde in 1975 onder leiding van Ria Groot. Zij nam deel aan- masterclasses in Budapest ( Bartók Seminar), Darmstadt ( Aloys Kontarsky) en Nice (Pierre Sancan). Tevens studeerde zij electronische muziek bij Ton Bruynèl.

Zij vervolgde haar studie bij Ton Hartsuiker en Geoffrey Madge in Den Haag en in London bij Martino Tirimo en Stephen Savage. Daarna werd zij nog gecoached door Luli Oswald: Braziliaans meesterpianiste en een dochter van Arthur Rubinstein.
Zij geeft concerten in binnen en buitenland zowel solistisch als met diverse ensembles. Op haar programma’s zijn vaak premières van nieuwe werken en componisten schrijven en hebben speciaal voor haar nieuw werk geschreven.

Zij verbleef enige jaren in Londen en gaf daar vele recitals. Ook maakt zij tournees, niet alleen door Europese landen maar ook naar Zuid-Amerika, Azië (India 2001) en meerdere malen naar de Verenigde Staten.

Eén van haar specialisaties zijn lezingrecitals over hedendaagse pianomuziek. Hierin maakt zij haar publiek vertrouwd met de hedendaagse muziek en met Nederlandse compositites in het bijzonder. Voor dit doel heeft Attacca een grammofoonplaat uitgebracht met korte werken van Nederlandse componisten.

Tevens ontwikkelde Monique Copper Het geïllustreerde Familierecital in de vorm van klein muziektheater. Zij vertelt het verhaal en projecteert gelijktijdig kleurrijke dia’s van illustraties bij het verhaal. Door de vele succesvolle optredens met producties als Babar en De Doos met Speelgoed in binnen- en buitenland werd Monique Copper geïnspireerd tot verdere samenwerkingen met beeldend kunstenaars, schrijvers en componisten, waardoor nieuwe programma’s zijn ontstaan die worden uitgevoerd in het Nederlands, Frans, Duits of Engels.

In de lijn van de ontwikkeling van initiatieven van Monique Copper is de productie van Portret van een Vriendschap logisch. De ontdekking van Kandinsky’s originele regieboek bij de Société Kandinsky te Parijs was een handreiking en Monique hoefde deze alleen nog uit te werken.

Met steun van de Stichting Papillons worden nieuwe programma’s van Monique Copper gerealiseerd.